top of page

EPİLEPSİ NÖBETİ NASIL OLUR?


Epilepsi nöbetleri pek çok şekilde oluşabilir, ancak hastaların birçoğunda odak noktasındaki aşırı etkilenmeye neden olan durum tespit edilemez. Etkilenen bölgeye bağlı olarak kimi zaman ağız şapırdatma, baş dönmesi ya da vücudun bir bölgesinde istemsiz kas atımları ve kasılmalara neden olur.


Beyinde ortaya çıkan sinirsel uyarım hızlı bir şekilde geniş bir alana yayılım gösterirse tüm vücudu etkileyen ve şuur kaybına neden olan nöbetler ortaya çıkar.

Beynin her iki tarafı etkilenmiş ise şuur kaybının olduğu tüm vücudu etkileyen yaygın bir nöbet gözlenir ve jeneralize nöbet olarak isimlendirilir. Beynin bir tarafını etkileyen veya bir grup hücresini etkileyen nöbetler odaksal ya da fokal nöbet olarak bilinir.


Kontrol edilemeyen istemsiz kas hareketlerinin görüldüğü nöbetlere klonik nöbet, kasların zayıfladığı, zaman zaman düşmelere de neden olan nöbetlere atonik nöbet, kasların aşırı katı olduğu nöbetlere tonik nöbet; dalma atakları ile seyreden kaslar ile ilgili yakınmaların olduğu nöbetlere ise absans nöbet denir. Ayrıca beynin etkilendiği bölgeye bağlı olarak da temporal lob, frontal lob epilepsisi gibi isimlendirmeler de kullanılabilir.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page