EEG Nasıl Çekilir?
- Fatih Remeeg
- 8 Ara 2022
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Ara 2022
EEG oturarak, yatarak veya uyku esnasında çekilebilir. Aksi belirtilmedikçe kullandığınız ilaçlar varsa almaya ve normal beslenmeye devam ediniz. EEG çekimi öncesinde dikkat etmeniz gerekenler şöyle sıralanabilir:

· EEG testi çekilmeden önce saçlarınızı yıkayın. Yani çekime temiz ve kuru saçlarla gidin. Saç kremi, jöle, sprey, saç şekillendirici de dahil kimyasal sürmeyin. Çünkü bu ürünler elektrotları tutan yapışkana zarar vererek elektrotların deriye yapışmasını zorlaştırabilir.
· EEG testinden 8 saat önce kafein içeren kahve, siyah çay, kola ve enerji içecekleri tüketmeyi kesin.
· Uykuda EEG çekilmesini istiyorsanız bir önceki gece az uyumanız tavsiye edilebilir. Yetişkinlerin 4-5 saat, çocukların 5-7 saatten daha fazla uyunmaması istenebilir.
· Açlık nedeniyle oluşan düşük kan şekeri sonucun doğru olmasına engel olabilir. Aç olmayın.
EEG çekiminde şu adımlar takip edilir:
· Bir teknisyen baş ölçümü yapar ve elektrotların tam olarak nerelere yerleştireceğini saptar ve özel bir kalemle işaretler. Saç derinizdeki bu noktalara bazen iyi kayıt alabilmek için krem sürülebilir.
· Bu belirlemeden sonra elektrotlar yapıştırıcı ile kafa derinize yerleştirilir. Bazen bunların yerine elektrotlu başlıklar kullanılır. Elektrotlar beyin dalgalarını iletebilmek için EEG cihazına bağlanır.
· Hazırlıklar tamamlandığında çekim işlemi başlar. Bazen daha garanti sonuçlar elde edebilmek için çekim sırasında uyumanız gerekebilir. Bazı göz ve vücut hareketleri sonucun sağlıklı olmasına engeldir.
· EEG testi sırasında gözlerinizi kapatıp rahat bir pozisyonda olursunuz. Bazı durumlarda gözlerinizi açıp kapamanız, bazen bir paragraf okumanız, bazen basit hesaplamalar yapmanız, bazen bir fotoğrafa bakmanız, bazen derin nefes alıp vermeniz (hiperventilasyon), bazen de yanıp sönen ışığa odaklanmanız istenebilir. Tüm bunları yaparken kayıt alınır.
· EEG, beyin dalgalarını kaydederken vücut hareketleriniz de bir video kamera ile kaydedilir. Bu kayıtlar teşhis ve tedavide yol gösterici olabilir.
· EEG çekimi sonrasında elektrotlar çıkarılır. Herhangi bir sakinleştirici almadıysanız, yan etki hissetmeyip rutininize hızlıca dönebilirsiniz. Sakinleştirici almanız halinde kendinize gelmeniz biraz zaman alabilir. İşlemden önce sakinleştirici almak isterseniz dinlenmeniz ve araba kullanmamanız, mümkünse de bir refakatçi ile gelmeniz tavsiye edilir. Çünkü yorgunluk hissedebilirsiniz.
Elektrotlar, beyin hücreleri arasındaki elektrik sinyallerini ölçer. Uyanık ya da uykuda da olunsa beynin dalga kalıpları vardır. Bu kalıplar nöbet esnasında değişir. EEG cihazı, beyin dalga modellerini gösteren çizgiler ile dürtüleri kaydeder. EEG çekimi böyle gerçekleşir.
Bebeklerde EEG Nasıl Çekilir?
Bebeklerde EEG çekimi bebek uykudayken yapılabilir. Aksi durumda çekimi gerçekleştirebilmek pek mümkün değildir. Bebek anne ya da baba kucağındayken uykuya daldığında elektrotlar yerleştirilir. Yetişkinlerdeki gibi çekim gerçekleştirilir.
Yorumlar